15/05/2012 - Andorra supera la quarta fase d’Avaluació del Moneyval

El Moneyval sotmet els estats a un procés d’avaluació cada quatre anys, amb un grau d’exigència superior en cadascuna de les avaluacions. La Quarta avaluació ha tingut en compte especialment la implementació de la normativa antiblanqueig i de lluita contra el finançament terrorisme d’acord amb els estàndards internacionals, en base al grau d’eficàcia del sistema de la prevenció i repressió en aquesta matèria.

L’aprovació i adopció de l’informe  evidencia que Andorra ha superat l’avaluació, però alhora constata la necessitat de millorar els mecanismes de prevenció i repressió del blanqueig de capitals. En aquest sentint, el Moneyval apunta els progressos realitzats a nivell legislatiu, tot i precisar que encara no reflexen plenament les exigències dels estàndards internacionals. També assenyala que la manca de mitjans condiciona la confiscació d’actius lligats a la criminalitat així com la necessitat d’adoptar un marc regulador per a la congelació d’actius dels terrroristes, d’acord amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU. L’informe també incideix en la necessitat de dotar la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF) amb més mitjans.

El Govern ha fet un balanç positiu del contingut de l’informe, que té molt en compte els avenços realitzats per Andorra. Alhora ha expressat el seu màxim compromís polític per continuar reforçant els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capital i finançament del terrorisme, tant adaptant la legislació als estàndards internacionals més exigents com dotant de més mitjans les instàncies judicials i la Unitat d’Intel·ligència Financera. Una prova d’aquest compromís és la modificació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme, aprovada amb el 25 de  maig del 2011. L’executiu vol remarcar que continuarà treballant amb fermesa per la transparència i l’homologació internacional amb l’impuls de les reformes legals necessàries i dedicant els màxims esforços a la prevenció i la repressió del blanqueig de capital i finançament del terrorisme.

La delegació andorrana que va participar al Plenari va estar encapçalada pel director de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, acompanyat de la directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, i la cap de relacions internacionals del ministeri de Finances, Clàudia Cornella.